• FRAKTFRITT FRÅN 1190 KR
  • BETALA MED KORT, SWISH, PAYPAL ELLER KLARNA
  • 14 DAGARS ÖPPET KÖP

Våra toppmärken


GG Cumulu SMD HMG Tarptent Toaks Hilleberg big agnes

SENASTE PRODUKTERNA

Vikt: 400 gram
3 890 SEK
Vikt: 725 gram
3 090 SEK
Vikt: 134 gram
309 SEK
Vikt: 155 gram
290 SEK

UTVALDA PRODUKTER

Vikt: 927 grams
2 349 SEK
Vikt: 1560 grams
5 990 SEK5 490 SEK
Vikt: 1120grams Kapacitet: 40-60 Liter
1 990 SEK
Vikt: 595 grams
1 790 SEK
Vikt: 740 grams
2 490 SEK
Vikt: 880 gram
2 990 SEK

Vandra fjäderlätt eller Ultralätt

 Ultralätt migration är en process och en filosofi. Du måste ta det på allvar, men inte till det yttersta. Ta din tid och anpassa den till din egen filosofi, dina tankar, idéer och inte minst: din budget.

 Akta dig dock för att det mycket väl kan bli beroendeframkallande. Det finns fyra överordnade kriterier som du alltid ska använda för att utvärdera din utrustning, det är: vikt, enkelhet, multifunktionell och användbarhet. Bra utrustning uppfyller alla 4 kriterier.

Här är våra principer för lättvikts och ultralätt migration:

 

1. Kontrollera och väga all utrustning, notera vikten i en journal, app eller excel. Det finns många verktyg och tjänster som hjälper dig med detta. Men vi föredrar ligherpack.com vilket är en gratis tjänst som gör att du kan väga och klassificera all din utrustning, i ett lättanvänt system.

 2. Välj den produkten som är lättast och fyller det syfte du har i åtanke. Ibland är inte den lättaste utrustningen alltid det bästa valet och ibland är inte det mest robusta och tunga utrustningen den bästa. Att hitta rätt utrustning är vanligtvis en fråga om försök och misstag. Lär känna din friluftsutrustning och användningen för den.

 3. När du köper ny friluftsutrustning måste den uppfylla de 4 kriterierna: vikt, enkelhet, multifunktionell och användbarhet.

 4. Insistera på att veta vikten innan du köper produkten, även från nätbutiker. Backpackinglight.dk visar alltid vikten på varje produkten som vi säljer. De flesta av de artiklar vi säljer här har vi vägt själva.

 5. Undvik för många fickor, dragkedjor, knappar och andra saker på kläder och utrustning. Fler fickor = fler problem. Ett bra exempel på detta är en vanlig vandringsryggsäck som har blixtlås och fickor över hela ryggsäcken. Medan i teorin kan det tyckas härligt att du snabbt kan få tillgång till allt, överallt i din ryggsäck. I verkligheten skapar detta också många sätt för vatten, smuts och fukt att komma in i din ryggsäck. I ultralätt vandrings värld är Mindre mer. Det bästa alternativet är en ryggsäck med endast en ingång som lätt kan stängas.

 6. Använd utrustning som uppfyller flera behov. Vandringsstavar är till exempel tält stavar och din köks kastrull är en utmärkt kaffekopp.

 7. Klä upp dig enligt 3-lager principen. Du måste kunna ha alla dina kläder på en gång! Detta ger dig mycket flexibilitet vid din vandring. Det är inte ovanligt för ultralätta backpackers att sova med sina kläder på när temperaturen börjar sjunka. Detta gör att användaren kan bära en lättare sovsäck än vad som annars skulle behövas.

 8. Ta mindre och gå längre! Eliminera allt "trevligt att ha" -utrustning, antingen behöver du det eller inte. Men gå inte heller till den yttersta. Ibland är det trevligt att ha föremål som är skillnaden mellan en härlig kväll i lägret och en hemsk, kall kväll i lägret. Precis som det är lätt att överskatta vad du behöver längs spåret, Underskatta inte vad du behöver. Temperatur och väder varierar på fjällen - var säker, var beredd, men försök inte kompensera okunnighet med mer utrustning.

 9. Ta bara med dig det du behöver. Detta gäller kläder, bränsle, mat, tandkräm och så vidare. Välj den lättaste sovsäcken för det vädret du förväntar dig och använd ditt 3-lagers klädsystem om temperaturen oväntat sjunker. Ultralätt kräver mer från dig som vandrare, du måste förbättra din kunskap. Vet vart du ska, och planera därefter.

10. Alltid utvärdera, vara nyfiken, belöna dig själv, tänka alltid på att optimera din utrustning och teknik. Att gå ultralätt tar tid och övning - Ha det roligt! En dag blir du också en ultralätt expert!

Ryggsäckar

Lätta och ultralätt ryggsäckar har vanligtvis ett enklare bärsystem än traditionella ryggsäckar. Detta beror på att med en lätt ryggsäck, brukar användaren också ha en lättvikts packning - så det behövs inte ett tungt och robust bärsystem. Faktum är att många lätta packar inte ens har en ram och istället använder en sitpad eller något annat skum alternativ som ram. Det finns naturligtvis undantag från denna regel, till exempel Hyperlite Mountain Gear ryggsäckarna är en favorit bland både lätta och tunga vandrare.

 En bra tumregel för de flesta lätta ryggsäckar är att den ska ha en totalvikt på ca 1 kilo. En lättviktsryggsäck kommer lätt att uppnås med en aluminiumram, bär egenskaper och komfort för cirka 1 kilo. Om du kan leva utan ram, då finns det ultralätta ryggsäckar som väger runt 400 gram med 40 liter bärkapacitet. Vilket är användbart för de flesta sommarvandringar upp till ca 5 dagar.

 

Gör din ryggsäck vattentät

 Oavsett ryggsäck är det viktigt att packa så effektivt och vattentätt som möjligt. Även om en ryggsäck sägs vara vattentät, kan fukt och vatten komma fortfarande in när vädret vänder till det värsta. Vi föredrar att börja med ett vattentätt innerfodral, vanligtvis något så enkelt som en stor plast sopsäck, sedan packar vi all vår vandring redskap i olika vattentäta packpåsar. Väl hellre en enkel ryggsäck som är enklare att hålla vattentätt än en ryggsäck med flera ingångar och dragkedjor.

 På grund av den minimalistisk bärsystem som de flesta lätta och ultralätta ryggsäckar har, är det viktigt att tänka på hur du packar din ryggsäck. Även om din packning är lätt, har rätt viktfördelning fortfarande en stor betydelse på din vandrings glädje. Vi börjar vanligtvis med vår sovsäck längst ner, och sedan en packpåse fylld med extra kläder, första hjälpen och hygienprodukter. Sedan längs liggunderlag, tält och kök. Med regnkläder och dunjacka packas in för att fylla i tomma utrymmen mellan allt och matpåse överst. Detta ger en bra viktfördelning i din lättviktsryggsäck, håller allt torrt och på plats. Vi föredrar också att hålla allt på insidan av våra ryggsäckar, med de yttre nät fickorna som många ryggsäckar har, sop och ibland en våt yttertält.

Sovsäckar och Quiltar

Båda en sovsäck och en quilt kommer att hålla dig varm om du köper rätt för där du kommer vandra. Tänk på din komforttemperatur - det finns ingen anledning att köpa en 20-graders sommarväska, om all din vandring görs i 0c graders temperaturer - 20c gradens sovsäck kommer inte att uppfylla någon som helst funktion än att ta plats i din ryggsäck och hålla dig frusen under natten. Skimp inte för att spara pengar, köp vad du behöver och kom ihåg att en bra sovsäck är en investering på din komfort och säkerhet i många år framöver.

 En annan faktor att tänka på är din klädsel som en del av ditt sovsystem. Det är helt acceptabelt att köpa en lättare sovsäck och komplettera det med din 3-lagers klädsystem. Jackor, regnkläder, långkallingar för att öka komforttemperaturen.

Välja rätt Tält

Det finns inget sådant som heter det perfekta tältet för alla situationer. Om det fanns, skulle det inte finnas så många tält designer och producenter. Vad som fungerar perfekt i ett fall kan vara ett hemskt val i en annan. Ett bra exempel på detta är ett dubbelväggigt tält. I vissa situationer är det extra värdefullt på att bära det innertältet. Under andra förhållanden är det så mycket som meningslöst att ha ett golv i ditt tält.

Det finns olika faktorer som måste beaktas vid val av tält. Använder du vandringsstavar? Om så är fallet kanske ett tält som använder vandringsstavar för uppsättningen är en bättre lösning än att ha ett tält som använder tält stativ. Detta kommer att ge dina vandringsstavar en dubbel användning med vikt du skulle ändå ta med dig. Om du däremot inte använder vandringsstavar, ett tält som använder dem kan vara en tyngre lösning än ett tält som använder tält stativ. De flesta lättviktstält ligger kring 1 kilo eller mindre. Även om det finns en hel del tält som väger mycket mindre och till och med en mans tält som väger så lite som 440 gram.

En lättare vikt betyder inte alltid ett tält med många kompromisser heller. I själva verket har teknologin kommit långt, så ett tält kan använda mycket lättare material samtidigt som det ger mer bo utrymme och i vissa fall mycket robustare än det traditionella backpacking-motparten. Var inte rädd för att testa någonting nytt - tekniken har kommit långt och textilier idag är lättare, starkare och billigare än någonsin.

{{::gettext('Back to top')}}