Lättviktsvandring är en resa och en mental omställning. Det är ett ämne som går att grotta ner sig i ordentligt, så se till att du hittar den nivå som funkar för dig. Ta dig tid att anpassa din inställning och utrustning så det möter dina egna behov och, inte minst; din budget!
Var dock medveten om att det kan vara väldigt beroendeframkallande att fastna i gramjakten. Det finns fyra generella kriterier att utvärdera din utrustning från: vikt, enkelhet, multifunktionalitet och användbarhet. Bra utrustning fyller alla fyra kriterier.
Här är mina principer för övergången till att lättviktsvandra:
Naturen börjar alldeles utanför ytterdörren.
Lättvikts- och ultralätta ryggsäckar har i regel ett mycket enklare bärsystem än deras tyngre motsvarigheter. Detta är för att i en lättviktsryggsäck så har användaren oftast en betydligt lättare packning som matchar vikten, därför behövs inget tungt bärsystem gjort för tyngre packningar. Faktum är att många lättviktsryggsäckar utelämnar ramen helt och i stället använder ett liggunderlag som ryggplatta. Det finns förstås många undantag till denna regel, exempelvis Hyperlite Mountain Gear som är en favorit hos många lättvikts- och även mer tungbärande vandrare.
En bra tumregel är att de flesta ultralätta- och lättviktsryggsäckar upp till 70 liter med bra bärkapacitet och komfort kvalar in runt kilot i vikt. Om du klarar dig utan ram finns det ultralätta ryggsäckar runt 400 gram med 40 liters utrymme, vilket brukar räcka för de flesta sommarvandringar i upp till fem dygn.
Vattentäta din ryggsäck
Oavsett ryggsäck så är det viktigt att packa effektivt och vattentätt. Även om en ryggsäck skall vara vattentät så kan, och kommer, fukt tränga sig in när himlen öppnar sig. Vi föredrar att ha en vattentät liner, det räcker med något så enkelt som en sopsäck i plast. Se därefter till att packa din utrustning i olika vattentäta packpåsar. Om du använder en ryggsäck med rulltoppstängning så är det betydligt enklare att hålla din utrustning torr än om med ryggsäckar med många dragkedjor och fack.
På grund av bärsystemen som de flesta lättviktsryggsäckar har så är det viktigt att tänka på hur du packar. Även om din utrustning är lätt så kommer bra viktdistribution att ha en stor påverkan på din vandringsupplevelse. Vi börjar vanligtvis med sovsäcken i botten, ovanpå den en packpåse med extra kläder, första hjälpen, etc. Sedan liggunderlaget på längden, tält och kök. Regnkläder och förstärkningsjacka nedtryckt för att fylla de luftfickor som uppstått mellan alla delar och packpåsen med mat längst upp. Detta ger dig en bra viktfördelning och hjälper till att hålla utrustningen på plats och torr. Vi föredrar också att behålla all utrustning på insidan av ryggsäcken och använder bara de utvärtes meshfickorna som många ryggsäckar har till skräp, sittunderlag och, vid behov, den blöta ytterduken till tältet.
Båda sorter kommer hålla dig varm så länge du har rätt säck för omständigheterna, dvs. din komforttemperatur. Det är meningslöst att köpa en +20°C sovsäck om all din vandring sker med nollgradig nattemperatur. Din +20°C sovsäck kommer bara tynga ner din packning utan att fylla någon som helst funktion. En sovsäck borde vara den investering du kompromissar minst med, men detta gäller egentligen hela sovsystemet. Snåla inte för att spara pengar! Köp det du kommer behöva och kom ihåg att en sovsäck är en investering i din komfort och säkerhet för många kommande år.
En annan faktor att beakta är att dina kläder är en del av ditt sovsystem. Det är helt okej att köpa en lättare sovsäck och förstärka dess temperaturgräns med dina lägerkläder. Jackor, regnkläder, långkalsonger - allt går att sova i om temperaturen kryper lägre än vad du känner att din sovsäck är dimensionerad för.
Det finns inget tält som är perfekt för alla lägen - om det gjorde det skulle det inte finnas så många olika utföranden och tillverkare. Det som funkar perfekt under vissa förutsättningar kan vara ett katastrofalt val under andra. Ett bra exempel på detta är tält med dubbla väggar. Under vissa förutsättningar är den extra vikten väl värt mödan medan i andra lägen kan det vara nästintill meningslöst att ha ett golv i ditt tält.
Det finns olika faktorer att ta i beaktning när du väljer tält. Använder du vandringsstavar? Om ja, kanske ett tält som använder stavarna som tältpinnar är ett bättre val än ett som inkluderar sina egna pinnar. Detta ger dina stavar en bonusfunktion från utrustning du ändå bär med dig. Om du vandrar utan stavar blir det tyngre med denna lösning än att välja ett tält som kommer med sina egna tältpinnar. De flesta lättviktstält för en person väger runt ett kilo, även om det finns en del tält som väger mycket mindre och ett som väger så lite som 440 gram!
Ett lättare tält betyder inte alltid att många kompromisser har gjorts. Faktum är att teknikens utveckling har kommit långt när det gäller val av material till tält och tillåter tält att använda lättare material medan större utrymme erbjuds, och i vissa fall betydligt stabilare tält än motsvarande traditionella. Var inte rädd att testa något nytt - teknikens utveckling har kommit långt och materialen är lättare, starkare och billigare än någonsin!